top of page

       

ONS

DOCENTEN

TEam 

Jessica de Waard als docentteam.jpg

Coördinator/ Coach

Jessica is een Slechthorende Signdancer en ook een muzikant, opgegroeid in een muzikale familie. Ze maakt graag een brug tussen muziek en visuele muziek. Ze heeft hiermee vanaf kinds af aan veel podiumervaring opgedaan, voor klein en groot publiek. Graag draagt ze haar kennis aan anderen over en heeft hiervoor ook meerdere didactische scholingen en cursussen gevolgd. Als een van de initiatiefnemers van muziektolkhoorterbij is ze daarnaast sinds 2017 aan het strijden voor betere toegankelijkheid voor Doven en Slechthorenden bij concerten en festivals. Ze heeft als alumnus van de Visuele Muziek Academie ervaring met het vertalen van muziek. Zo heeft ze o.a. ervaring met het Eurovisie songfestival, Top 2000, Sencity festival en diverse andere evenementen.

Per 2022 neemt Jessica het stokje over als coördinator en cursusleider.
Bij de workshops en cursus zal ze tevens aanwezig zijn als coach.

2daagse workshop, visuele muziek academie

Tom Uittenbogert_0051_portrait.jpg

Eigenaar 1.2 communicate

Opgegroeid als dove CODA, werkt 30 jaar als docent Nederlandse Gebarentaal en behaalde in 2003 zijn diploma docent Nederlandse Gebarentaal (BA). Hij is actief als docent/ dove tolk / dove Signdancer in zeer uiteenlopende settings, wat iets zegt over zijn veelzijdige karakter: flexibel, optimistisch en gedreven. Nu werkt Tom als docent Nederlandse Gebarentaal en onderzoek assistent op de Radboud Universiteit en Max Planck Instituut voor Psychologie. Hij heeft ruim 30 jaar ervaring op het gebied van gezichtsuitdrukkingen, NGT/NmG, Visuele Muziek & theater en weet dit vakkundig toe te passen binnen het tolkwerk.

 

Tom heeft de visuele muziek academie opgezet en per 2022 geeft Tom het stokje door aan Jessica. De visuele muziek academie 2022-2023 zal het overgangsjaar zijn waarin het stokje steeds meer wordt doorgegeven. 

Peter.jpg

Docent NGT lexicon

Peter Halfwerk is een dove docent NGT en heeft als alumnus van de Visuele Muziek Academie ervaring met het vertalen van muziekteksten. Zo heeft hij o.a. ervaring met Mute-Sounds festival, Eurovisie songfestival en enkele tv-programma's.

Als docent NGT, maar ook bijvoorbeeld als tolk NGT, moet je natuurlijk bekend zijn met vele varianten van een gebaar, een vaardigheid die heel handig is als je bezig gaat met het vertalen van muziekteksten.

Hoe vind je dat gebaar die te betekenis goed over kan brengen, maar ook nog eens mooi is om naar te kijken? Hoe ga je om met woorden/begripppen waar geen gebaar voor is? 

Kan je gebaren lenen uit andere gebarentalen, zonder dat hiermee de volgbaarheid verdwijnt? Dit zijn vragen waarmee Peter met jullie bezig zal gaan: vooral veel doen en praktische tips.

 

 visuele muziek academie

Foto opleiding visuele muziek.jpg

Docent Vertaal strategieën en Feeden 


Kristien Desmettre is een alumnus van de visuele muziek academie, een creatieveling, positieve relativist en vooral gebeten door muziek, poëzie en theater. In 2010 afgestudeerd als Tolk Vlaamse Gebarentaal  waarbij ze door toevallige toevalligheden in de wereld van de visuele muziek en podiumkunsten terecht is gekomen. Ze is alumnus van de visuele muziek academie Een passie waarvan ze hoopt deze nog lang te mogen en kunnen uitoefenen!

 

"Omdat kennis en vaardigheden altijd in ontwikkeling zijn, volgde ik zelf een aantal jaar geleden de opleiding Visuele muziek, waarbij ik hoop nu op mijn beurt een - hopelijk - waardevolle inbreng te kunnen hebben in het proces van andere begeesterde tolken en geïnteresseerden."

 

2-daagse workshop, visuele muziek academie

joeri.jpg

Docent Poëzie in NGT

Joeri van Zuilen – 1979 – werkzaam als constructeur/BIM-coordinator bij een internationaal multidisciplinair ingenieursbureau met daarnaast een sterke passie voor gebarentaal en in het bijzonder het vangen en verwoorden van de essentie van uiteenlopende poëzie en songteksten in gebarentaal.

 

Na eerder met veel plezier met Tom en 1.2.Communicate samengewerkt voor diverse workshops, waaronder “Spelen met Taal”, “Dovencultuur” en “Poëzie in gebarentaal”, heeft Joeri zin om deze samenwerking voort te zetten in de nieuwe Academie Visuele Muziek.

 

Joeri deed ervaring op als docent dovencultuur op de opleiding voor tolk en docent NGT en werkt sindsdien jarenlang met veel plezier samen met diverse tolken gebarentaal op zijn werk.

Visuele muziek academie

WhatsApp Image 2022-08-17 at 8.56.05 PM.jpeg

Docent Muziektheorie, musicality, Faalangst en jezelf zijn op het podium


Simone Aarts komt bij de visuele muziek academie alle cursisten meenemen in een reis door muziek genres . Van Metal tot jazzmuziek tot Nederlandstalig, het komt allemaal aan bod! 

Vol passie, enthousiasme en speelsheid vind ze haar weg in dans, improvisatie, beweging en expressie. Simone belichaamd musicality, heel natuurlijk vertaald haar lichaam muziek in pure dans improvisatie. Durven zijn en laten zien van je eigen authenticiteit is wat zij het liefst ziet en motiveerd. Want mens wat ben je mooi als je jezelf durft te zijn!
Als eigenaar, dance facilitator en dansdocent van Fuego Dance wil ze jou interne vuur, jou levensenergie in beweging zetten.

 

2-daagse workshop, visuele muziek academie

Ruth_edited.jpg

Coach

Ruth Krooshof is tolk Nederlandse gebarentaal en ze heeft als alumnus van de Visuele Muziek Academie ruime ervaring met het vertalen van muziekteksten.
Ze is iedere les bijeenkomst aanwezig om de cursisten 1 op 1 aandacht te geven en te coachen in ieders individuele groeiproces.

 

Ik ga jullie helpen om het beste uit jezelf te halen, een gezonde dosis zelfvertrouwen te kweken en alle tools aanbieden om ook zelf te kunnen reflecteren op je werk, je werkhouding en je skills als visuele muziektolk.
 

Vanaf 2010 ben ik werkzaam als muziektolk en vanaf 2012 als tolk Nederlandse Gebarentaal. Ik heb in de afgelopen jaren heel wat verschillende stijlen muziek door mijn vingers laten gaan en hoop ook nog jaren lang dit te kunnen doen. Ik heb ervaring met diverse bands, festivals en andere muziek opdrachten, zowel op het podium als ervoor, tussen het publiek of via een live stream.

visuele muziek academie

Egon.jpg

Gastspreker


Egon van Hulst is plotsdoof en zet met regelmaat muziektolken in bij theater, festivals en concerten. Hij is enorm actief met het lobbyen voor verbeterede toegankelijkheid, dit heeft hij een tijdje in samenwerking met Muziektolkhoorterbij gedaan en is vervolgens uit eigen naam door gegaan met het faciliteren van toegankelijkheid. Hij komt vertellen over al zijn ervaringen als tolkgebruiker en voorstrijder voor toegankelijkheid

 

 visuele muziek academie

Ronald.jpg

Gastspreker


Ronald Ligtenberg was een grote onbekende in de dovengemeenschap totdat hij in 2003 vanuit nieuwsgierigheid begon met Sencity: een zintuigprikkelend muziekevenement voor doven en horenden. Inmiddels is het festival de hele wereld over geweest en wordt op 25 maart 2023 het twintig jarig jubileum van Sencity gevierd. Tijdens het evenement neemt de vertaling van de emotie van de muziek een belangrijke rol in. Daarbij wordt gebruik gemaakt van geur, smaaksensaties, videoprojecties, trilvloeren, en… gebarentaal. Over de afgelopen periode heeft het Sencity team een heleboel ontwikkelingen meegemaakt en tegelijkertijd ook veel geleerd over wat wel en niet werkt. 

 

 visuele muziek academie

Sam Piek

Gastspreker


Sam Piek is Doof en enorm betrokken in de Dovengemeenschap en ook in de evenementen sector. Hij adviseert meerdere organisaties over toegankelijkheid en inclusie. Onder andere is hij betrokken bij de organisatie van Sencity. Sam komt vertellen over zijn ervaringen met toegankelijkheid bij evenementen.  

 

 visuele muziek academie

1517793012894.jpg

Gastspreker Lichttechniek

Rogier is de hoofd techniek bij Stichting ZIMIHC. Hij zal voor de eindvoorstelling van de visuele muziek academie de lichttechniek verzorgen. Omdat het natuurlijk belangrijk is dat cursisten weten wat de mogelijkheden zijn met het lichtplan voor de eindvoorstelling, zal Rogier langskomen om wat te vertellen over licht. 

Via welke hoeken is het licht juist goed voor zichtbare mimiek? Via welke hoek kan je beter geen licht op je laten schijnen?

Klik hier voor meer informatie

Visuele muziek academie

Lissa%20Zeviar_edited.jpg

Lissa Zeviar komt uit Canada en is opgegroeid met Amerikaanse Gebarentaal en Engels als moedertaal. Zij is in 1997 gediplomeerd ASL tolk geworden en werkt sinds 2006 regelmatig als IS tolk in binnen- en buitenland. Gebarentaal is haar passie en het liefst wil ze dit met iedereen delen. Zij heeft hiervoor haar eigen bedrijf Gebarenstem (voorheen Babygebaren Nederland) opgezet waarvoor zij werkt als trainer en curriculum ontwikkelaar. Lissa vindt het leuk om haar kennis te delen met anderen en blijft daarmee zelf ook altijd leren! 

 

tolk.webp

De Visuele muziek academie en de losse workshops worden getolkt door twee tolken Nederlandse gebarentaal.
Cindy Doorman en Jorieke Verhoeven-Westera zijn tevens alumni van de visuele muziek academie en zelf ook in het gebied van muziek en-podiumkunsten werkzaam.

 

bottom of page