top of page

       
ONS
DOCENTEN
TEam 

Jessica de Waard als docentteam.jpg

Coördinator/ Coach

Jessica is een Slechthorende Signdancer en ook een muzikant, opgegroeid in een muzikale familie. Ze maakt graag een brug tussen muziek en visuele muziek. Ze heeft hiermee vanaf kinds af aan veel podiumervaring opgedaan, voor klein en groot publiek. Graag draagt ze haar kennis aan anderen over en heeft hiervoor ook meerdere didactische scholingen en cursussen gevolgd. Als een van de initiatiefnemers van muziektolkhoorterbij is ze daarnaast sinds 2017 aan het strijden voor betere toegankelijkheid voor Doven en Slechthorenden bij concerten en festivals. Ze heeft als alumnus van de Visuele Muziek Academie ervaring met het vertalen van muziek. Ze heeft o.a. ervaring met uiteenlopende muziekstijlen: van Latin, tot Metal van anderstalig tot Smartlappen. Dit bij diverse evenementen en TV uitzendingen van het Eurovisie songfestival en de Top 2000. 

Per 2022 neemt Jessica het stokje over als coördinator en cursusleider.
Bij de workshops en cursus zal ze tevens aanwezig zijn als coach.

 

2daagse workshop, visuele muziek academie, module professionals

Ruth_edited.jpg

Coördinator / Coach

Ruth Krooshof is tolk Nederlandse gebarentaal en ze heeft als alumnus van de Visuele Muziek Academie ruime ervaring met het vertalen van muziekteksten.
Ze is iedere les bijeenkomst aanwezig om de cursisten 1 op 1 aandacht te geven en te coachen in ieders individuele groeiproces.

 

Ik ga jullie helpen om het beste uit jezelf te halen, een gezonde dosis zelfvertrouwen te kweken en alle tools aanbieden om ook zelf te kunnen reflecteren op je werk, je werkhouding en je skills als visuele muziektolk.
 

Vanaf 2010 ben ik werkzaam als muziektolk en vanaf 2012 als tolk Nederlandse Gebarentaal. Ik heb in de afgelopen jaren heel wat verschillende stijlen muziek door mijn vingers laten gaan en hoop ook nog jaren lang dit te kunnen doen. Ik heb ervaring met diverse bands, festivals en andere muziek opdrachten, zowel op het podium als ervoor, tussen het publiek of via een live stream.

2-daagse workshop, visuele muziek academie, module professionals

Peter.jpg

Docent NGT lexicon

Peter Halfwerk is een dove docent NGT en heeft als alumnus van de Visuele Muziek Academie ervaring met het vertalen van muziekteksten. Zo heeft hij o.a. ervaring met Mute-Sounds festival, Eurovisie songfestival en enkele tv-programma's.

Als docent NGT, maar ook bijvoorbeeld als tolk NGT, moet je natuurlijk bekend zijn met vele varianten van een gebaar, een vaardigheid die heel handig is als je bezig gaat met het vertalen van muziekteksten.

Hoe vind je dat gebaar die te betekenis goed over kan brengen, maar ook nog eens mooi is om naar te kijken? Hoe ga je om met woorden/begripppen waar geen gebaar voor is? 

Kan je gebaren lenen uit andere gebarentalen, zonder dat hiermee de volgbaarheid verdwijnt? Dit zijn vragen waarmee Peter met jullie bezig zal gaan: vooral veel doen en praktische tips. 
Tevens gaat Peter ook aan de slag met het verschil tussen NmG en NGT en hoe je hier in je vertaalkeuzes een helder verschil in kan behouden. 

2-daagse workshop, visuele muziek academie

Foto opleiding visuele muziek.jpg

Docent Vertaal strategieën 


Kristien Desmettre is een alumnus van de visuele muziek academie, een creatieveling, positieve relativist en vooral gebeten door muziek, poëzie en theater. In 2010 afgestudeerd als Tolk Vlaamse Gebarentaal  waarbij ze door toevallige toevalligheden in de wereld van de visuele muziek en podiumkunsten terecht is gekomen. Ze is alumnus van de visuele muziek academie Een passie waarvan ze hoopt deze nog lang te mogen en kunnen uitoefenen!

 

"Omdat kennis en vaardigheden altijd in ontwikkeling zijn, volgde ik zelf een aantal jaar geleden de opleiding Visuele muziek, waarbij ik hoop nu op mijn beurt een - hopelijk - waardevolle inbreng te kunnen hebben in het proces van andere begeesterde tolken en geïnteresseerden."

 

 visuele muziek academie

download (1)_edited.jpg

Docent Grammatica NGT en Glossen
Tobias de Ronde, onderdeel van TYD,  is een gediplomeerde gebarendocent met uitgebreide ervaring en expertise op het gebied van gebarentaal en Doofheid. Hij heeft met succes een bachelorstudie afgerond op dit gebied en heeft ook een masterstudie voltooid. Gedurende zijn carrière heeft Tobias zich gespecialiseerd in het geven van workshops, cursussen en lezingen over gebarentaal en aanverwante onderwerpen. Naast zijn academische prestaties heeft Tobias de Ronde nationale bekendheid gekregen als de centrale figuur in de documentaire "Doof Kind". De film heeft niet alleen prijzen gewonnen, maar heeft ook bijgedragen aan het vergroten van het bewustzijn over Doofheid en de Deaf-cultuur in Nederland en daarbuiten. Tobias de Ronde blijft een inspiratiebron voor velen vanwege zijn toewijding aan het bevorderen van begrip en acceptatie van Doofheid en het delen van zijn expertise op het gebied van gebarentaal. Deze expertise komt hij bij de visuele muziek academie ook delen: Hij zal een gastles verzorgen over grammatica NGT en het glossen. 

 visuele muziek academie

Sharon.jpeg

Docent Dans

Sharon Wesseling is alumni van de visuele muziek academie jaargang 2022-2023. 
Ze is zelf Slechthorend en heeft als oprichter van 20 Hertz haar passie in de dans gevonden. 20Hertz is méér dan alleen een dansgezelschap, het is ook een platform voor getalenteerde dansers Doof, Slechthorend of horend. Door visuele elementen en explosieve energie is elke performance een beleving voor je zintuigen. Met een crossover tussen expressieve urban dansstijlen en hedendaagse dans, visuals, special effects en adembenemende kostuums omschrijven sommigen het gezelschap als een festivalbeleving in het theater, met een sterk innerlijk ritme, trillingen, gave lichtshows en gebarentaal(elementen)! 

Sharon gaat jullie helpen bij het ontdekken van je individuele bewegingskwaliteiten.  Het maakt daarom dus niet uit of je weinig of veel ervaring hebt met bewegen op muziek! 

 visuele muziek academie

joeri.jpg

Docent Poëzie in NGT

Joeri van Zuilen – 1979 – werkzaam als constructeur/BIM-coordinator bij een internationaal multidisciplinair ingenieursbureau met daarnaast een sterke passie voor gebarentaal en in het bijzonder het vangen en verwoorden van de essentie van uiteenlopende poëzie en songteksten in gebarentaal.

 

Na eerder met veel plezier met Tom en 1.2.Communicate samengewerkt voor diverse workshops, waaronder “Spelen met Taal”, “Dovencultuur” en “Poëzie in gebarentaal”, heeft Joeri zin om deze samenwerking voort te zetten in de nieuwe Academie Visuele Muziek.

 

Joeri deed ervaring op als docent dovencultuur op de opleiding voor tolk en docent NGT en werkt sindsdien jarenlang met veel plezier samen met diverse tolken gebarentaal op zijn werk.

Egon.jpg

Gastspreker


Egon van Hulst is plotsdoof en zet met regelmaat muziektolken in bij theater, festivals en concerten. Hij is enorm actief met het lobbyen voor verbeterede toegankelijkheid, dit heeft hij een tijdje in samenwerking met Muziektolkhoorterbij gedaan en is vervolgens uit eigen naam door gegaan met het faciliteren van toegankelijkheid. Hij komt vertellen over al zijn ervaringen als tolkgebruiker en voorstrijder voor toegankelijkheid

 

Ronald.jpg

Gastspreker


Ronald Ligtenberg was een grote onbekende in de dovengemeenschap totdat hij in 2003 vanuit nieuwsgierigheid begon met Sencity: een zintuigprikkelend muziekevenement voor doven en horenden. Inmiddels is het festival de hele wereld over geweest en wordt op 25 maart 2023 het twintig jarig jubileum van Sencity gevierd. Tijdens het evenement neemt de vertaling van de emotie van de muziek een belangrijke rol in. Daarbij wordt gebruik gemaakt van geur, smaaksensaties, videoprojecties, trilvloeren, en… gebarentaal. Over de afgelopen periode heeft het Sencity team een heleboel ontwikkelingen meegemaakt en tegelijkertijd ook veel geleerd over wat wel en niet werkt. 

 

Sam Piek

Gastspreker


Sam Piek is Doof en enorm betrokken in de Dovengemeenschap en ook in de evenementen sector. Hij adviseert meerdere organisaties over toegankelijkheid en inclusie. Onder andere is hij betrokken bij de organisatie van Sencity. Sam komt vertellen over zijn ervaringen met toegankelijkheid bij evenementen.  

 

 

Tom Uittenbogert_0051_portrait.jpg

Oud - eigenaar 

Opgegroeid als Dove CODA, werkt ruim 30 jaar als docent Nederlandse Gebarentaal en behaalde in 2003 zijn diploma docent Nederlandse Gebarentaal (BA). Hij heeft de visuele muziek academie opgericht en is grondlegger in het gebied van visuele muzuiek. 

Tom heeft de visuele muziek academie per 2022 het stokje van coördinator en coach overgedragen aan Jessica de Waard.
De visuele muziek academie is per 2023 volledig overgenomen door Ruth Krooshof en Jessica de Waard

Lissa%20Zeviar_edited.jpg

Lissa Zeviar komt uit Canada en is opgegroeid met Amerikaanse Gebarentaal en Engels als moedertaal. Zij is in 1997 gediplomeerd ASL tolk geworden en werkt sinds 2006 regelmatig als IS tolk in binnen- en buitenland. Gebarentaal is haar passie en het liefst wil ze dit met iedereen delen. Zij heeft hiervoor haar eigen bedrijf Gebarenstem (voorheen Babygebaren Nederland) opgezet waarvoor zij werkt als trainer en curriculum ontwikkelaar. Lissa vindt het leuk om haar kennis te delen met anderen en blijft daarmee zelf ook altijd leren! 

 

tolk.webp

De Visuele muziek academie en de losse workshops worden getolkt door twee tolken Nederlandse gebarentaal.
Cindy Doorman en Jorieke Verhoeven-Westera zijn tevens alumni van de visuele muziek academie en zelf ook in het gebied van muziek en-podiumkunsten werkzaam.

 

coming soon.jfif

Er zullen nieuwe gastdocenten volgen!
 

 

bottom of page